15 aug

Augusti månads medlem – Barbara

Utan att överdriva så är Barbara Balwa en av våra mest strålande medlemmar – hon är sjukhusfysiker och arbetar med joniserande strålning.  Men hur kom judo, en saxofon, fysik, en flytt till Sverige och barnslig glädje leda Barbara till vår dojo i Strängnäs? 

Du började att träna hos oss för cirka ett år sedan men vad har du tränat tidigare? 
Ja, jag har tränat judo, eller egentligen tävlingsjudo, när jag var barn/tonåring. Allt började i min hemort Ostroda, Polen, i liten skala med vår tränare/sensei Wlodzimierz Narewski och några stycken ungar som hade mycket energi. Vi reste runt och tävlade både nationellt och internationellt. År 1997 och 1998 har jag tävlat i Polska mästerskapen i ålderskategori U-15, dock utan större framgång.

Efter detta har jag haft ett kort äventyr med karate, också i min hemort, där fokus låg på teknik och noggrannhet i utförandet av rörelser. Själva klubben, driven av tränare/sensei Marcin Danowski, var från början avsedd för vuxna människor men stegvis öppnades den mer och mer för ungdomar.

Det som jag uppskattade mest på bägge ställena var den sociala biten, gemenskapen, ett gäng man ville umgås med, men också utmaningar och övervinnandet av egna svagheter.
Min resa med kampsport pausade i många år, då jag började läsa på musikgymnasiet i en annan stad (saxofon). Sedan ändrade jag spår igen för att plugga till fysiker.

Du ska snart gradera; har du koll på allt? Vad känns svårast? Har du några långsiktiga mål med träningen?
Nej, jag har inte koll på allt, men jag gillar utmaningar och planerar att göra mitt bästa på graderingen. Det svåraste för mig är att komma ihåg alla namn och svensk-japanska beskrivningar av teknik.

Om någon vill börja träna vad skulle du ge för råd och tips?
Mitt råd eller tips? Hmm… Var inte blyg, var inte rädd, våga utmana dig men förvänta dig inte att kunna perfekt allt från första början, vi  var alla där- lite klumpiga och vilse. Mitt sista råd är kanske det viktigaste – ha kul!!!

Vad är det roligaste med träningen?
Det roligaste med att träna ju-jutsu är igen de sociala bitarna och nya utmaningar samt att jag har återfunnit en ’yngre’ del av mig, mina tonårs kampsportsupplevelse.

Snart är det dags för Barbara att gradera till 4:e kuy (orange) och vi hoppas att alla som vill börja träna lyssnar på Barbaras råd: Kom hit och ha kul!